Fiskedrag: Hur du väljer rätt för dig

När det gäller fiske är drag en viktig del av ekvationen. Om du väljer fel drag kommer du att utkämpa en förlorad kamp. På den här sidan kommer vi att diskutera olika typer av drag och hur du väljer rätt drag för dig!

Vi utbildar och inspirerar

Fiskedrag

Att fiska med konstgjorda beten är ett spännande och utmanande sätt att fiska. Ända sedan urminnes tider har människor använt lockmedel för att locka till sig och utlösa fiskens instinkter. I dag finns det många olika typer av beten på marknaden, var och en med sina egna unika egenskaper. När man väljer ett fiskedrag är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av fisk man vill fånga, liksom till miljön och vattenförhållandena. Ett skedbete kan till exempel vara väl lämpat för att fånga fisk i en damm, medan en spinnare kan vara bättre lämpad för att fånga fisk i en flod. Oavsett vilken typ av bete du väljer är det viktigt att anpassa betets storlek till storleken på den fisk du vill fånga. 

Fiskedrag gädda

Att fiska efter gädda kan vara en stor utmaning, men också väldigt roligt. Nyckeln är att använda rätt redskap och bete och att veta när och var man ska fiska. Gädda lockas av många olika sorters bete, så det är viktigt att experimentera för att hitta det som fungerar bäst. I allmänhet är jerkbaits, jiggar, skedar och spinnare bra val. Du hittar dessa drag på hemsidan samt mer information. 

Vilket är det bästa fiskedraget för gädda?

När det gäller beten finns det inget “bästa” alternativ – det beror på den enskilda fiskaren och vad som fungerar för honom eller henne. Några populära val är dock McPike, McRubber, Nils Master och Bomber. Oavsett vad du använder är det viktigaste att du har roligt och har en bra tid ute på vattnet.

Fiskedrag abborre

Att fiska abborre kan vara en riktigt spännande upplevelse – och med rätt beten kan du öka dina chanser avsevärt.

Några populära alternativ är; wobblers, spinnare, crankbaits och ytbete. Titta längre ner på hemsidan för att läsa mer om dessa drag. 

 

Vilket är det bästa fiskedraget för abborre?

Om du letar efter det perfekta draget för att fiska efter abborre, behöver du inte leta längre än till jiggar. Jiggar finns i många olika stilar och storlekar, vilket gör det lätt att hitta ett som imiterar den typ av fisk som abborren livnär sig på. Du kan också kontrollera hur snabbt de sjunker genom att välja en jigg med rätt vikt.

Olika typer av fiskedrag

Skeddraget

Det här skedformade betet är perfekt för att locka gädda, och dess vobblande simning gör att detta drag lockar till sig uppmärksamhet. “Vassöverdraget” på det här betet gör det idealiskt för fiske nära vass, och betet väger mellan 20 och 35 g, vilket gör det till den perfekta storleken för allsidigt fiske. 

Stora breda skeddrag är perfekt för gäddfiske och ett långt smalt skeddrag är perfekt för havsöring och näbbgädda. Dessutom har vi riktigt små skeddrag som fungerar utmärkt för havsöring, röding och regnbågsöring

Spinnaren

Spinnarens kropp är utrustad med en lös dinglande sked som skapar vibrationer när den dras genom vattnet. Dessa vibrationer uppfattas av fiskar på avstånd. Genom att variera hastigheten och låta spinnaren sjunka till botten kan man oftast lura nyfikna och giriga fiskar att bita till. Spinnaren är verkligen ett “universalbete” som kan användas under alla möjliga förhållanden.

Spinnaren är ett effektivt lockbete för många fiskarter. Det är särskilt framgångsrikt för abborre, gädda, regnbåge, harr och öring. 

Vibrationsbeten

Vibrationsbeten är perfekta för alla som letar efter ett nytt och spännande sätt att fiska. Dessa beten skapar kraftiga vibrationer som lockar till sig fisk, vilket gör dem perfekta för abborrfiske. De är också lätta att kasta och finns i en mängd olika storlekar och färger, så du kan hitta den perfekta för din nästa fisketur.

Att fiska abborre är särskilt populärt med vibrationsbeten. 

Wobbler

Wobbler är ett mångsidigt fiskedrag som kan användas för att fånga en mängd olika fiskar. Dess unika design gör den perfekt för att locka fiskar, eftersom den simmar med en sårig gång som väcker fiskarnas nyfikenhet. Oavsett om du fiskar efter abborre, regnbågsöring eller havsöring kommer Wobbler garanterat att locka till sig detta drag. Med vikter som sträcker sig från fjäderlätt till 100 gram, finns det en wobbler för alla typer av fiskesituationer. 

Wobbler är ett mångsidigt och effektivt fiskbete som kan användas för att fiska efter en mängd olika fiskarter. Mindre modeller är perfekta för abborre, regnbågsöring och bäckröding, medan större storlekar är idealiska för gädda och gös. Wobblerns unika design innebär att den simmar realistisk, vilket garanterat lockar till sig fisk. 

Kustwobbler

Dessa fiskedrag är lätta att kasta och välbalanserade, vilket gör dem perfekta för fiske på grunt vatten. De liknar kroppsformen hos en normal wobbler, men saknar den karakteristiska krokskeden, vilket gör det mindre sannolikt att du får bottennapp. Oavsett om du fiskar efter öring i kustvatten eller i inre sjöar och floder är kustwobbler ett utmärkt alternativ.

Kustwobblern har blivit alltmer populärt på västkusten för att fiska efter havsöring. Men det fina med Wobbler är att den kan användas för att fånga en mängd olika fiskar, inklusive lax, öring, regnbågsöring och gädda.

Jerkbait

Letar du efter ett fiskedrag som hjälper dig att fånga fler gäddor? I så fall måste du prova jerkbaiting. Jerkbait är en fisketeknik där du använder en typ av wobbler utan egen inbyggd simrörelse. Fisketekniken används oftast för att fånga främst gädda, men även andra fiskar som abborre, gös och öring lockas ibland till hugg

Jerkbaits finns med olika egenskaper: flytande, sjunkande och suspenderande (hänger viktlöst i vattnet) detta för att passa olika situationer och fiskedjup.

Tailbeten

Det här fiskedraget är ett utmärkt val för sportfiskare som vill ha ett mångsidigt bete som kan fiskas under många olika förhållanden. Den främre kroppen i hårdplast och den mjuka jiggingstjärten skapar en verkan som är oemotståndlig för fisken, vilket gör den perfekt för att fånga gädda. Svansen rör sig också förföriskt i vattnet, även vid låga hastigheter, vilket gör den till ett utmärkt val för fiske i kallt vatten. 

Ytbeten & Poppers

Ytbeten och Poppers är ett utmärkt sätt att få den fisk du vill ha i sommar. Genom att använda ett ytbete kan du locka fiskar till ditt område. De olika typerna av ytbete, som t.ex. Popper, ger dig en mängd olika alternativ att välja mellan. Poppern kännetecknas av sin skålformade nos och fiskas med en duns i ytan, vilket ger ett poppande ljud som lockar till sig fisk. Andra typer av ytbete är roterande grodor och cigarrformade “zigzag swims” Om fisken verkar lite försiktig kan du trigga dem till ett hugg genom att låta ytbetet ligga kvar. 

Gäddan lockas särskilt av dessa beten, men de kommer också att intressera stora gösar.

Långedrag

Långedrag

Långedrag är det perfekta betet för alla fiskare som vill fånga öring eller röding. Denna klassiska fiskemetod använder en vajer som är försedd med ett antal blanksteg för att skapa en gungande rörelse som garanterat lockar till sig fisk på avstånd. Långedrag är perfekt för fiske på olika djup och i olika hastigheter, och dess kraftfulla konstruktion gör den perfekt för att nå fiskar som gömmer sig på 8-10 meter eller mer. 

Jiggar & Gummibeten

Dessa beten är tillverkade av slitstarkt gummi och finns i en mängd olika färger, former och storlekar som passar alla situationer. Dessutom är de lätta att rigga och ger oändliga möjligheter till kreativitet och anpassning. Så om du är redo att ta ditt fiske till nästa nivå kan du överväga att investera i jiggar och gummibeten.

Dropshot

Dropshot är en fiskemetod där man använder en vikt i slutet av linan och en jigg som en hängare en bit ovanför vikten. Den här smarta konstruktionen gör att du kan fiska ditt bete statiskt, vilket innebär att du kan få känsliga byten utan att flytta det för mycket. Det bästa med Dropshot är dess förmåga att få gös och andra rovfiskar som normalt sett tvekar att bita. Med ett försiktigt lyft och skakning fungerar de specialdesignade gummibeten som en lätt måltid för dessa fiskar – något som de bara inte kan motstå!

Vertikaljiggar

Dessa specialdesignade gummijiggar är perfekta för att rikta in sig på rovfisk, med sina mjuka lyft och skakningar som imiterar rörelserna hos ett skadat eller kraftlöst byte. Den här metoden är särskilt effektiv för gös, men även andra fiskar har svårt att motstå den. Traditionella vertikala jiggar har ofta en platt svans som inte rör sig särskilt mycket, men med den skakning och de lyft som används vid den här typen av fiske kommer de verkligen till liv. 

Vertikaljiggar

Jiggar för tungt havsfiske

Om du menar allvar med havsfiske behöver du en jigg som klarar av de tunga förhållandena. Dessa jiggar är utformade för just det, med vikter på upp till 500 g för att ge dig den kraft du behöver. Med stora djup och strömmar ute på öppet hav är det viktigt att ha en jig som kan hålla ditt bete där du vill ha det. 

Häckla

Detta unika sänke använder en kombination av en häckla och pil för att skapa ett verkligt oemotståndligt mål för alla sorters fiskar, stora som små. Det är bara att fästa tyngden (eller pilen) på ditt beteslås och sänka det i vattnet.

Att fiska makrill med häckla är mycket populärt. 

 

Powerbait & Gulp

Powerbait och Gulp konstgjorda beten är perfekta för att fånga laxfiskar som öring, röding och bäckröding. Powerbait finns i en mängd olika smaker och Gulp är känt för sina doftande konstgjorda pellets, jiggar och maskar. Båda typerna av beten är perfekta för sommarfiske.

Vinterfiske

pimpelblänke

Pimpelblänket

Denna breda, skedformade blänke är speciellt utformad för att flyta och leva i vattnet och locka till sig fiskar från alla håll och kanter. Pimpelblänket kommer garanterat att hjälpa dig att dra in en stor fångst. Öring och regnbåge lockas särskilt av denna typ av pimpelblänke, så om du siktar på någon av dessa arter är Pimpelblänket perfekt för dig. Och kom ihåg – när du varvar perioder med kraftigare lyft av betet med mjuka gungningar är det ofta då som hugget kommer. 

blink

Blinkpirk

Blinkpirk är ett blinkande prickigt drag som är utformat för att locka till sig fisk. Den är tillverkad av ett speciellt material som börjar blinka när den kommer i kontakt med vatten. Detta gör den till ett idealiskt lockbete för fiske efter röding och regnbågsöring. Blinkpirk finns i en mängd olika färger och utföranden, så du kan välja den som passar bäst för dina behov.

Mormyska & minibalansare

Mormyska och minibalanserare är små, delikata beten som är perfekta för jiggning. De finns i storlekar som gör dem lämpliga för att fånga en mängd olika fiskar, från abborre och sik till regnbågsöring, röding och havsöring. Mormyska kan fiskas med eller utan extra vikt, vilket gör dem mångsidiga och anpassningsbara till olika fiskeförhållanden. När man använder dessa beten är det bäst att fiska genom vattenlagren från botten upp mot ytan för bästa resultat.

balanspirk

Balanspirken

Balanspirkes är ett mångsidigt och effektivt bete som kan användas för en mängd olika fiskarter. Den styrande fenan ger en verklighetstrogen simning som garanterat intresserar alla fiskar i närheten. Oavsett om du fiskar efter öring, röding, regnbåge, gädda eller abborre är Balanspirkes ett utmärkt val som garanterat ger resultat. Tänk på att även om du kanske fångar färre fiskar när du använder det här betet, tenderar att fiskarna du får vara större än genomsnittet. Så gå upp en storlek i borrstorlek – minst 150 mm – för bästa resultat. 

vertikalpirka

Vertikalpirka

Denna typ av bete är perfekt för abborre och mindre gös och fiskas med hjälp av ett pimpelspö. Du kommer att älska utmaningen att försöka känna bettet mitt i det djupa vattnet med precis rätt mängd vikt. Betet finns i många olika storlekar och färger/former.